Sollicitatiebrief


Een sollicitatiebrief speelt een belangrijke rol bij het solliciteren. Vaak wordt de eerste selectie van kandidaten gemaakt uit de ingezonden cv's en moet de sollicitatiebrief de doorslag geven. In je brief beschrijf je de motivatie om te solliciteren en zorg je voor een positieve indruk van je persoonlijkheid.

Uit de brief moet naar voren komen waarom je deze baan wilt en waarom je denkt een goede waarde voor het bedrijf te kunnen zijn. Wees enthousiast en positief, maar beperk je tot één A4 waarin je jezelf verkoopt. Uitgebreide informatie kun je altijd nog kwijt tijdens het sollicitatiegesprek. Voor nu is het alleen belangrijk dat je een uitnodiging krijgt voor het gesprek.

Opbouw van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief moet overtuigend zijn en vooral ook opvallen. Een sollicitatiebrief heeft meestal een vaste volgorde waarin je de volgende onderdelen beschrijft:

  • Persoonlijke gegevens: naam, adres en geboortedatum

  • Een korte beschrijving met wat je al gedaan heeft, wat voor werkervaring u heeft en waarom deze functie een goede aanvulling kan zijn

  • Een goede argumentatie waarom je precies die functie wilt volgen en geen andere. Benoem de leerdoelen en competenties

  • Een korte beschrijving van persoonlijke activiteiten en hobby's die aansluiten op u als persoon. Dit geeft je brief persoonlijkheid

Aandachtspunten

  • Zorg dat je brief in correct nederlands is opgebouwd. Gebruik korte, actieve zinnen en schrijf niet te formeel. Laat eventueel de brief controleren door een bekende.

  • Vind een goede balans tussen feiten en een persoonlijk tintje. Feiten zijn overtuigend, maar je brief moet vooral ook persoonlijk zijn.